Once Humanin evoluutio ei etene valtavin harppauksin – Toinenkin albumi tympeää matikkadeathia

Once Human
Evolution
Ear

Entisen Soulfly/Machine Head -kitaristi Logan Maderin ja murinalaulaja Lauren Hartin perustama Once Human on toisella pitkäsoitollaan ottanut muutamia kehitysaskeleita, mutta mistään valtavista harppauksista ei voi puhua.

Homman nimi on melodinen death metal matematiikkahevivivahtein. Djent-vaikutteita on tällä levyllä enemmän kuin edeltäjällään ja vaikkapa Drain-kappaleen kohdalla huomaa, että Meshuggahin viimeisimpiä levyjä on taidettu kuunnella melko tarkalla korvalla.

Hart on kehittynyt murisijana ja tulkintaan on tullut lisää voimaa ja munaa. Myös puhtaat laulut lähtevät ihan nätisti, vaikka niitä käytetäänkin hyvin säästeliäästi. Muuten Evolution on hyvin oppikirjamainen suoritus pitkälle tuotettua ja sliipattua, mukarankkaa metallia, jollaista mahtuu neljätoista tusinaan. Tuplabasarit jauhavat, mallinnetut särökitarat eivät hengitä, biiseissä ei ole groovea ja musiikki valuu toisesta korvasta ulos samaa tahtia kuin se tulee toisesta sisään.

Silloin kun rumpali ymmärtää, että joskus yksinkertaisempikin komppi toimii ja biiseissä on oikeasti melodiaa, on Evolution ihan kuunneltavaa. Niitä hetkiä on vain valitettavan vähän.