ISO H: Lähelle on pitkä matka

ISO H
Lähelle on pitkä matka
Rähinä

Fintelligensin Iso H oli taannoin otsikoissa kieltäytyessään asepalveluksen suorittamisesta. Vuodet kokemuksineen ovat tuoneet Iso H:n äänenkäyttöön kaivattua syvyyttä sekä hallintaa, ja sanoitusta värittää paikoin teknisen kehittyneisyyden ohella vuosien virittämä viisaus.

Jos karismaattiseksi kasvanut Iso H on jollakin saralla säilynyt entisellään, niin sillä, että viiteavaruus on edelleen kapea. Häntä inspiroivat amerikkalaisen hiphopin valtavirtaukset.  Sanoitus ammentaa sekä tyyliltään että teemoiltaan aihepiireistä ja puhetavoista, joiden jäljet ovat lyhyet. Kansi esittää Iso H:n lukemassa anarkismia koskevaa kirjaa, ja aiheiltaan poliittiset Saunareissu ja Vapaus ovatkin albumin parhaimmistoa, mutta suuri osa levystä käsittelee julkisuutta, mediaa, kritiikkiä ja paikallisuutta omaelämäkerrallisista mutta perinteisistä näkökulmista.

Iso H:n, Saken, Elastisen ja kumppaneiden teknisesti ensiluokkainen tuotanto on totunnaista mutta sittenkin antoisaa kuultavaa. Kaikkiaan levy on pitkän odotuksen valossa nimensä veroinen: lähelle on toden totta pitkä matka.