JAMES BLAKE: Overgrown

JAMES BLAKE
Overgrown
Polydor

Dubstep, tuo 2010­-luvun triphop, tuntuu tuottaneen ensimmäisen todellisen auteurinsa. 24-vuotias James Blake on uuden vuosituhannen soulmuusikko – ainutkertainen laulaja sekä äänikuvittelija. Häntä ei olisi olemassa ilman menneisyyttä, mutta ennen kaikkea häntä ei olisi olemassa ilman nykyisyyttä.

Lontoolaisen James Blaken digitaalinen gospel tutkii tunteita hyvin kiinnostavalla tavalla, mutta hänen taajuudelleen virittäytyminen on toisinaan vaikeaa. Overgrown-levyn kappaleet ovat enemmän pysäytyskuvia, viipaleita, kuin sävellyksiä, perinteisiä biisejä. Niiden haltuunotossa auttaa paljon nuorukaisen vahvasti manipuloitu lauluääni, joka on kaikesta huolimatta poikkeuksellisen lämmin.

Jo James Blaken ensilevy (James Blake, 2011) herätti huomiota ja hurmasi. Tällä toisella albumilla hän ei keksi mitään uutta, vaan virtaviivaistaa ja kiteyttää. Usein tulee mieleen, että tässä kuunnellaan Bon Iverin englantilaista urbaaniversiota.

Parasta James Blaken musiikissa on se, että hän on löytänyt jotain uutta ja tunnistettavaa. Massive Attack olisi saattanut törmätä tällaisiin ääniin ja hiljaisuuksiin, jos he eivät olisi keski-ikäisiä, omassa bunkkerissaan maatuvia miehiä.