JANI & JETSETTERS: Matkalaiset

JANI & JETSETTERS
Matkalaiset
Universal

Jani & Jetsetters on kytkeytynyt imagonsa puolesta Yölinnun ja kumppaneiden kaltaisiin tanssilavojen ja kansanradioiden lemmikkeihin. Kolmannella albumillaan se näyttäytyy kuitenkin varsin pirteästi iskelmän ja popin rajaa hämärtävänä kombona.

Matkalaiset-levyllä Jani & Jetsetters asettuu Janne Haaviston tuottamana Agentsin, Marko Haavisto & Poutahaukkojen ja letkeimmillään jopa The Traveling Wilburysin sukulaissieluksi. Kun pääosa albumin raidoista on laadukkaiksi tiedettyjen kotoisten lauluntekijöiden käsialaa, niin levyn luulisi laventavan yhtyeen yleisöä entisestään.

Anssi Kelan ja Simo Santapukin Valossa kuun helisee kitaroineen lähes The Byrdsin tapaan. Ali Alikosken Aseman kello tikittää jazzista hissuttelua ja Liian tylyllä yhtye kuulostaa Marko Haavistolta, vaikka miehen sävellyspanokset tälle levylle ovatkin Nimesi ikkunassa ja kantriballadi Ei heitetä rakkautta pois. Levyn yllättävin lauluntekijä on Unta ja hopeaa -kappaleesta vastaava Kaarle Viikate.

Levyn nimiraidalla Jani & Jetsetters laittaa päälle rautalankaisen surfvaihteen. Ennakkoluuloja selättävän albumin päättävällä instrumentaalilla bändi ampaisee galaksiin Laika & The Cosmonautsin tapaan hawaijipaidat yllä.