JENS LEKMAN: When I Said I Wanted To Be Your Dog

JENS LEKMAN
When I Said I Wanted To Be Your Dog
Service

Mahtavaa. Kerrankin singer-songwriter -albumi, jonka yhteydessä ei tarvitse mainita sen erään kaverin nimeä. Vanhojen gurujen sijaan ruotsalaisen Jens Lekmanin suurimmat vaikuttajat löytyvät lähimenneisyydestä, päällimmäisinä The Magnetic Fields ja Divine Comedy.

When I Said I Wanted To Be Your Dog on aiemmin Rocky Dennis -pseudonyymilla kulttimainetta hankkineen Jens Lekmanin debyyttialbumi. Se sisältää äänityksiä viimeisen neljän vuoden ajalta. Lekmanilla on varsin vakuuttava ääni 22-vuotiaaksi klopiksi – ensimmäisenä mieleen nousee The Magnetic Fieldsin Stephin Merritt, jolta Lekman kuulostaa välillä jopa häiritsevästi. Korkeammalta laulaessaan voisi kuvitella äänessä olevan Neil Hannonin.

Parasta albumilla ovat hienot sovitukset. Esimerkiksi Maple Leaves olisi kotonaan The Avalanchesin maagisella Since I Left You -levyllä. Myös kappalemateriaali on vahvaa ja levy kuulostaa yhtenäiseltä, vaikka albumi on kooste neljän vuoden ajalta.

Ainoan miinuksen Lekman saa sanoituksista. Hän kertoo hauskoja tarinoita, mutta kokonaisuus ei pysy hanskassa. "At a Christmas party I hold your head when you vomit" kuulostaa kauniin melodian kera vain erikoisuuden tavoittelulta. Eikä näsäviisauksiltakaan säästytä: "If I'd be your psychologist, who will be this psychologist's psychologist?"

Parhaimmillaan Lekman on unohtaessaan ironian. Hänen laulaessaan "I just want somebody to hold me through the night" Cold Swedish Winter Nights -kappaleessa pala nousee kurkkuun juuri niin kuin tällaisen musiikin parissa kuuluu käydäkin.