Sydämellistä kevytdiscoa ja suuria rakkaustarinoita – Jens Lekman korvaa vilpittömyyden nokkeluudella

Jens Lekman
Life Will See You Now
Secretly Canadian

Kymmenisen vuotta sitten Jens Lekman vaikutti maailman hienoimmalta ihmiseltä. Hän paisutti loskaisimmankin arjen pakahtuneeksi popdraamaksi, jossa jokainen kaipaava katse soitti epävireistä jousiorkesteria. Naiiviuden ja vilpittömyyden surumielinen yhdistelmä riisui aseista. Musiikki esitteli sielunkumppanin.

Life Will See You Now on läpeensä tuttua Lekmania. Moni asia on kuitenkin muuttunut. Laulujen kotikutoisuus on jalostunut huolelliseksi viihteellisyydeksi ja esittäjän kömpelö charmi määrätietoiseksi omakuvaksi. Lekman uskoo yhä patetiaan ja romantiikkaan, mutta alkaa olla liian itsevarma päästäkseen luomiensa tunnelmien ytimeen.

Kyse on tietysti näkemyksen vahvistumisesta. Life Will See You Now on sydämellinen kooste kevytdiskoa, Paul Simonia sekä pienistä yksityiskohdista juonnettuja suuria rakkaustarinoita. Tältä Lekman on varmasti halunnut alusta asti kuulostaa. Musiikki vain tuntuu turhan ilmeiseltä hurmatakseen ehdoitta. Sävelet ovat sovittelevia ja orkestraatiot pikkusieviä, sanoituksissa sävähtää egoistinen nokkeluus. Aivan kuin Lekman ei pistäisi itseään kunnolla likoon, vaikka se olisi vähintä mitä tällainen ilmaisu vaatisi.

Levyllä on monta kaunista laulua. Se on kuitenkin vain rutiinitason saavutus mieheltä, joka on joskus saanut sielun soimaan.