JUKKA GUSTAVSON & HOEDOWN: Mountain Information

JUKKA GUSTAVSON & HOEDOWN
Mountain Information
Rockadillo

Jukka Gustavson on omistanut tämän levyn Hoedown-yhtyeelle ja kaikille musiikillisille innoituksen lähteilleen kautta vuosikymmenten. Ja siltä se kuulostaakin; noista aineksista on syntynyt mahtava cd, jota ei oikein soololevyksi voi sanoa, niin tärkeä Hoedownin osuus sillä on. Kaikki kappaleet tosin ovat Gustavsonin käsialaa ja mestarin kädenjälki on siltä helposti kuultavissa, mutta Hoedown on osaltaan sovittanut musiikin. Sen lisäksi bändi soittaa häikäisevästi, niin yhdessä kuin joillakin sooloillakin.

Jos jollakin oli se käsitys, kuten minullakin aiemmin, että Hoedown soittaa vain amerikkalaista juurimusiikkia, käsityksellä voi nyt pyyhkiä pöytää. Lähimpänä yhtyeelle ominaista soundia kuullaan kappaleella Love Peace Field Reel, mutta muutenkin yhtyeen äänimaailma istuu näihin kappaleisiin täydellisesti, on sitten kyse mistä tyylilajista tahansa. Ja niitähän sävykkäälle levylle mahtuu, biiseissä on kuultavissa muun muassa rockia, funkia, bluesia, jopa klassisen musiikin ja folkin rajoilla liikutaan herkässä instrumentaalissa A Small Brook Has Grown. Kaiken musiikin Hoedown hoitaa mallikkaasti, näkyvässä osassa tosin ovat myös Gustavsonin koskettimet ja sielukas, jäljittelemätön laulu.

Kaikki biisit on lisäksi toteutettu äärimmäisellä tyylitajulla. Ninni Poijärvi duetoi maestron kanssa kauniisti biisissä I Need You Need Love Supreme, jossa kiteytyy monissa lauluissa korostettu universaalin rakkauden oleellisuus. Tällaisen kauneuden kuuleminen vetää hiljaiseksi. Vastapainoksi kaksi seuraavaa laulua kulkee erinomaisessa hengessä bluestunnelmissa, levyn päättää herkästi Gustavsonin Leena-vaimolle omistettu My Sweet Nature Girl.

Mountain Information on nimensä mukainen, vuoren kokoinen järkäle, vuori, joka valloittaa kuulijansa. Täydellinen levy − eikä pelättyä W-sanaa tarvinnut edes käyttää.