KALEVI LOUHIVUORI QUINTET: Almost American Standards

KALEVI LOUHIVUORI QUINTET
Almost American Standards

Eikö olekin mahtava tunne, kun löydät esimerkiksi suosikkiviinisi ja tajuat, että tästä lähtien sinulla on aina ihanan turvallinen vaihtoehto pelata varman päälle ja ostaa pelkästään hyvää viiniä.

Samankaltainen luottamussuhde on syntynyt suomalaisen jazzin kärkinimiin – suhde, jota Kalevi Louhivuori Quintetin Almost American Standards vahvistaa entisestään. Levyllä trumpetisti Louhivuori kumartaa tyylikkäästi sekä leikkisästi flirttaillen bepopin perinteelle ja jazzin uudistajille kuten Charlie Parkerille, Dizzy Gillespielle ja Miles Davisille. Kyseessä ei ole kuitenkaan coverlevy, vaan pikemminkin almost-coverlevy, kun Louhivuori tyytyy Dave Brubeck Quartetin Take Fiven sijaan neljään (Take Four). Kappaleiden nimet ovat tahallisen tökeröitä ja niiden intertekstuaalisuus ilmiselvää, kuten 6 Steps To Heaven.

Musiikillisesti viittaukset on tehty tyylikkäästi ja Louhivuoren briljantin soiton tukena on Ville Vannermaa (saksofoni), Mikael Myrskog (piano), Eero Seppä (basso) ja Jaska Lukkarinen (rummut). Juurikin Lukkarisen kekseliäs rumputyöskentely toimii instrumentaation selkärankana.

Rypyt suoriksi on aina ilahduttava statement jazzissa; yhtä aikaa leikkisä, mutta kunnioittava ilmapiiri yhdistettynä taitavaan soittoon pitävät otteessaan.