KAP KAP: Holy Are You

KAP KAP
Holy Are You
Cobra

Vaikka Kap Kapin hypnoottinen taiderock rinnastuu pienessä Suomessa helposti Circleen ja muihin sen johdannaisiin, on yhtye todella omalaatuinen tapaus ja tervetullut yksikkö suomalaiseen indie-kulttuuriin. Helsinkiläisyhtye onnistuu 1980-lukuisen retromuodikkaasta yleissoundistaan huolimatta välttämään kaikki uuden aallon kliseet ja luomaan todella tuoreen kuuloista synteesiä.

Holy Are You -debyytin kappaleet nojaavat paremminkin tunnelmaan ja sen taitavaan manipulointiin kuin perinteisiin sävellyksiin, mutta ne ovat huomattavasti ensivaikutelmaansa monitahoisempia. Esimerkiksi Summeriin ja The Great Maniin on ladattu paljon melodisia kryptoja ja rytmit groovaavat ilahduttavan tropikaalisesti. Viisikon riffipohjainen soitanta kelluu epäkeskossa muodostelmassa junkuttavien new wave- ja krautrock-rytmien päällä. Vaikka laulajan aksentti ei ole sulavin mahdollinen, tuo se vinoimpiin numeroihin musiikillista ”muukalaisuutta” korostavaa lisäviehätystä.

Paikoin Kap Kapista aistii Syd Barrettin, Berliini-kauden Bowien, Talking Headsin ja jopa Public Image Limitedin kaltaista uhkarohkeaa raja-aidoilla tasapainoilua. Musikantit löytävät ällistyttävän monia lähestymistapoja soittoonsa, ja etenkin twangyt kitarat tuovat hori­sontaaliseen musiikkiin mainiota kontrastia.