KAPTEENI Ä-NI: Parhaat

KAPTEENI Ä-NI
Parhaat
Wolfram

Parhaat on debyyttilevylle omituinen, mutta yllättävänkin kuvaava nimi. Levyltä löytyy nimittäin monta juuri tällä hetkellä kaikin puolin parhaalta kuulostavaa laulua. Parhaat on kerrassaan vastustamattoman hyväntuulista suomenkielistä dubia. Tähän kannattaa tutustua, vaikka ei olisikaan lämmennyt suomalaiselle hip-hopille, sillä reggaerytmien sekaan kielemme taipuu hämmästyttävän luontevasti. Kapteeni Ä-ni on käytännössä viime vuonna debyytinsä julkaisseen Soul Captain Bandin pikkuveli, eli pääjehut Jukka Poika, Nopsajalka ja Bommi-Tommi ilman suurta taustabändiä. Ä-ni on soundiltaan emoyhtyettään modernimpi, eli kurkottaa reggaen maailmasta lähemmäs hoppareita.

Levyn kantava voima on kekseliäät, älykkäät, kantaaottavat ja lyyrisestikin hyvältä kuulostavat sanoitukset, jotka Jukka Poika räpättää ilmoille selvästi sanojen takana seisten. Jokaisessa biisissä on selkeä oma ideansa, joissa arkipäiväisten aiheiden kautta otetaan kantaa ja kerrotaan omasta elämäntyylistä. ”Herra on mun moottori/ja pyhä henki on se potkuri/lempi on mun bensiini/ sydämestä sydämeen se virtaapi” on pysäyttävin suomenkielinen säe aikoihin, ja Rullaan ylistää pyöräilykulttuuria nerokkain rivein ”vanha fillari on mun limusiini/se on mun yksityinen Jukka-mobiili.”

Levyllä on niin monta oivallista tekstiä, että harmittaa suuresti etteivät taustat toimi aina yhtä täyspainoisesti. Liian usein varsinkin rytmipuoli on mielikuvituksetonta ja kylmää, ja sinänsä mukavan villi äänimaailma sirpaloituu välillä liikaakin hävittäen biisistä tärkeimmän, eli rytmin. Oikealla rumpusetillä ja bassokitaralla olisi saatu aikaan paljon. Onneksi myös rytmipuolelta löytyy monta täysosumaa. Herra on mun moottori, KaiQQulttuuria, Tarpeex rahaa ja Syyää eka edustavat millä mittapuulla tahansa mitattuna ehdotonta parhautta.