Karheat jäähyväiset debyytillä – Pertti Kurikan Nimipäivien viimeiset ärähdykset

Pertti Kurikan Nimipäivät
Letkukytkentöjä
Hikinauhat

Pertti Kurikan Nimipäivät aikoo päättää päivänsä tavalla, johon tuskin yhdelläkään bändillä on tätä ennen ollut rohkeutta. Yhtye on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Pertti Kurikan täyttäessä jouluna 60 vuotta. Loppunsa lähestymistä kvartetti juhlistaa Letkukytkentöjä-albumilla, joka on tarkasti ottaen myös bändin kokopitkä debyytti.

The Best Of Greatest Hits (2015) niputti yhtyeen parhaat siihenastiset rallit, mutta karhealla ja pitelemättömän raivokkaalla Letkukytkennöillä meuhkaava bändi on juuri niin punk kuin tänä päivänä kuvitella saattaa. Pertti Kurikan Nimipäivien usein omakohtaisten ärähdysten lailla räjähtävissä protesteissa voi yhä kuulla myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kun Kari Aalto ylittää itsensä vihaisilla ja paikoin jopa legendaarista räkäistä kätkätystä lähestyvillä tulkinnoillaan, niin kaiken ei todellakaan voi väittää olevan vielä hyvin.

Pertti Kurikan Nimipäivät ansaitsee suuren kiitoksen kehitysvammaisten profiilin merkittävänä kohottajana ja laventajana. Rockin kannalta olennaisinta kuitenkin on, että bändin punkin perimmäiselle filosofialle vilpittömän uskollinen tienraivaus on synnyttänyt toinen toistaan hillittömämpiä levytyksiä.