Kauniinkoleita tarinoita pimeiltä kujilta – Rain Diaryn kakkoslevy tunnustaa myös armollisuutta ja myötätuntoa

Rain Diary
Black Weddings
Stupido

Vuonna 2007 perustetun kotimaisen Rain Diaryn musiikki on öisen motarin varrella nököttävä kaukolinjapysäkki, jonka lipan alla Kentin Joakim Berg, Depeche Moden Dave Gahan ja Entwinen Mika Tauriainen jakavat eväitään. Yhtye itse luonnehtii näkyä #winterwave:ksi (kyllä, hashtagin kera).

Black Weddings on poppoon toinen kokopitkä ja samanaikaisesti sekä sympaattisella tavalla kotoisa että aavistuksen etäämmälle pakottavalla tavalla kiehtova. Skandinaavisesti vaeltavia melodioita lihallistavat kauniinkoleat sovitukset, joista mieleen nousee myös kiekon tuottaneen Jaani Peuhun Iconcrash-yhtye.

Rouheimmin reseptiikkaa jatkojalostaa katedraalisen kertosäkeen omaava We Are Here We Are Now, jonka sidosteisuudesta voisi moni namiskain vemppaaja repiä referenssiä.

Black Weddings julkaistiin myös Saksassa, missä bändi on keikkaillutkin. Levyn hitikkäimmän viisun nimi on Berlin ja Swansissa kuullaan ripaus arvatkaa mitä kieltä.

Rain Diaryn tuorein soi erottuvan motivoituneena, joskin hieman epätasaisena. Mikäli polulle mahdollisesti piilotettuja miinoja pystytään väistelemään ja oma pää pitämään, on hyvinkin mahdollista, että täältä mäjähtää vielä.

Olette luonnehtineet uuden levynne musiikillista tyyliä #winterwave:ksi? Määritelkää mistä on kyse. Miksi hashtag?
Tytti: – Saksassa eräs haastattelija virnisteli, että meidän kohdalla yleiselle darkwave-genrelle soisi keksittävän oman variantin, josta välittyisi tämä kuuluisa pohjoisen kylmyys, pimeys ja haikeus. Ja toki, hashtag+winterwave herättää paljon enemmän mielenkiintoa, kuin pelkkä winterwave nousten samalla söpösti esille myös some markkinoinnissa.

Mikä on muuttunut sitten vuoden 2013 The Lights Are Violent Here -debyyttinne?
Tommi: – Neljässä vuodessa ehtii ihmiselämä mennä monella tapaa uusiksi. Toisaalta neljä vuotta on vain pieni poikkileikkaus ihmisen elämästä. Armollisuus ja myötätunto itseä ja muita ihmisiä kohtaan, ehkä ne ovat tärkeimpiä oivalluksia viime vuosien ajalta. Toivottavasti nämä välittyvät ihmisille musiikkimme kautta.

Jos Rain Diary olisi kulkukoira, missä se vaeltaisi ja millaisille kujille ajautuisi?
Tytti: – Viiden kulkukoiran tiivis lauma, jonka koti on yhtä lailla Suomen kuusimetsän lumisten oksien kuin Berliinin neonvalojenkin alla – kunhan meillä vain on toisemme.

Eero Tarmo