KIMMO POHJONEN: Sensitive Skin

KIMMO POHJONEN
Sensitive Skin

Villistä musiikistaan tunnettu hanuristi Kimmo Pohjonen yllättää hillityllä levyllä. Sensitive Skininillä vierailee runsaslukuinen soittajakaarti aina amerikkalaisesta Kronos Quartetista kotimaisiin huippuihin kuten Timo Kämäräinen, Lauri Porra ja Ismo Alanko. Pohjoselle ominaiset rankat haitarivyörytykset ovat vaihtuneet Sensitive Skinillä hienovireisempään ilmaisuun, mutta musiikki puhuttelee hyvien melodioiden ja taitavien sovitustensa ansiosta.

Pohjonen on luonut yhdessä tuottaja James Spectrumin kanssa kokonaisuuden, jonka täsmällisyys on ajoittain jopa niin tarkkaa, että kappaleista katoaa välittömyys. Levyn soundimaailma on sähköinen ja sävellykset soljuvat konemusiikin, progen ja popahtavan kansanmusiikin merkeissä. Viipyilevä tunnelmointi toimii tehokeinona, ja kun siihen yhdistyy Ismo Alangon tunteellinen sanaton laulu, kuten Ramsoossa, on koukutus taattu. Inka ja Saana Pohjosen sanattomat lauluosuudet korostavat nekin musiikin ilmavuutta.

Levyn päättävä nimikkoraita lipuu miellyttävästi – kuin pohdiskellen uusia tuulia jotka varmasti miellyttävät etenkin heitä, joille Pohjosen aiempi rähinähaitarismi on kenties ollut liian päällekäyvää.