THE KINKS: The Kinks At The BBC

THE KINKS
The Kinks At The BBC
Sanctuary

The Kinksin kassakaappia on koluttu viime aikoina ahkerasti. Neljä vuotta sitten julkaistiin kuuden cd:n Picture Book -boksi, joka pyrki antamaan ylittämättömän yleiskuvan Ray Daviesin elämäntyöstä. Viime vuonna seitsemästä varhaisesta albumista julkaistiin runsaat deluxe-versiot. Nyt on vuorossa kaunis kansio, jolla piti olla jokainen BBC:n arkistoista löytynyt radionauhoitus ja tv-esiintyminen.

Pilkkuja paneskelevat pophistorioitsijat ovat jo ehtineet älähtää, koska viiden cd:n ja yhden dvd:n paketti ei ole niin täydellinen kuin annettiin ymmärtää. Siitä huolimatta tongittavaa totisesti riittää. Varhaiset blues-lainat, 1960-luvun omat jättihitit ja brittiläisyyden ytimeen uponneet teemalevyt käydään läpi lyhyiden sessioiden kautta. Kokonaiset konsertit ovat kiinnostavia, vaikka sijoittuvat 1970-luvulle, jolloin ilmassa oli taisteluväsymystä. Kaiken 1990-luvulla taltioidun materiaalin olisi voinut unohtaa yksin tein.

1960-luvulla piti takoa hittisinglejä muutaman kuukauden välein, että pysyi ihmisten mielissä. Ray Davies onnistui siinä elokuussa 1964 julkaistusta You Really Got Mesta lähtien noin neljän vuoden ajan, ensin suorastaan ruokottomien riffien ja myöhemmin mielettömien melodioiden ansiosta. Maukkainta materiaalia ovatkin tuon ajan radiosessiot, joiden soitto on väljää mutta intomielistä – siis parhaimmillaan ihan punkia.

Täsmällisesti toimitettu kirjanen tekee At The BBC -boksista hyvällä tavalla oppikirjamaisen. Pophistorioitsija Peter Doggettin essee liittää tapahtumat laajempaan viitekehykseen ja äänitysten yksityiskohdat on kirjattu huolellisesti. Radiosessioiden sisään jätetyt lyhyet haastattelupätkät eivät häiritse, vaan avaavat nuoren Ray Daviesin ajatusmaailmaa.