KIUAS: The New Dark Age

KIUAS
The New Dark Age
Spinefarm

”Vaikea kolmas levy” tuottaa usein yhtyeen siihenastisen uran eheimmän lopputuloksen. Jos bändin oma tyyli on kakkoslevyllä jo jokseenkin hahmottunut, sillä on uudenlaisen paineen alla kaikki avaimet käsissään valjastaa todelliset vahvuutensa palvelemaan jotain suurempaa päämäärää. Kiuas on kuitenkin yksi niistä harvoista yhtyeistä, joiden kohdalla olen ollut varma, että näin käy. Monet muut ovat vain yllättäneet.

The New Dark Age uhkuu voimaa ja itseluottamusta. Kun Kiuas War Anthem -kappaleessa lauletaan jotain niinkin julkeaa kuin ”Our secret is simple/we’re simply better by far”, on sanansa oltava valmis myös lunastamaan. Onkin perin ironista, että juuri kun lauseelle pääsee naureskelemasta, tajuaa, että levyllä ei ole yhtään huonoa biisiä.

Akustista After The Stormia lukuunottamatta kokonaisuus on huomattavan raskas ja painostava. Selkein hardrock-painotus on jäänyt muutamaan kertosäkeeseen, ja suurinta osaa kappaleista ohjaa teräväreunainen, yhtä lailla Panteran kuin Emperorinkin suuntaan kurkottava riffittely. Vaikutteiden moninaisuudesta on syntynyt omintakeinen, Kiukaan kuuloinen lopputulos, joka varastaa kuulijan jakamattoman huomion vielä kymmenenkin soittokerran jälkeen.

Ehdottomasti yksi alkuvuoden mielenkiintoisimmista levyistä.