KIUAS: Reformation

KIUAS
Reformation
Spinefarm

Helsinkiläinen Kiuas yhdistelee kakkosalbumillaan melodista death metallia sekä power metal -laulua keskimääräistä omaperäisemmin. Crossover-kombinaatiot metallissa vaihtelevat suorastaan kammottavista kokeiluista suhteellisen onnistuneisiin virityksiin, mutta Kiukaan ja kuulijan onneksi yhtye suurimmaksi osaksi onnistuu sovittelemaan palikoita sujuvasti yhteen.

Nettisinkkuna julkaistu avausraita Race With The Falcons summaa hyvin Reformationin yleisilmeen. Perusheviä, koskettimia, melodisia death metal -riffejä, blast beatia sekä keskimääräistä rosoisempaa power metal -laulua. Laulu on tosin enemmän kallellaan Yhdysvaltoihin kuin eurooppalaistyyppiseen munattomaan kiekumiseen. Vaikka punainen lanka Kiukaalla ajoittain haalistuukin, se ei katoa.

Reformationia voi huoletta suositella niille, jotka arvostavat soittotaitoa sekä keskimääräistä progressiivisempia kappalerakenteita. Biiseissä riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa, mutta niissä on myös riittävästi tarttumapintaa. Kiuas ei jäähdy missään vaiheessa. Silti muutama yksinkertaisempi pala olisi piristänyt kokonaisuutta kummasti, nyt kappaleiden monimuotoisuus ja sovitusten keskinäinen samankaltaisuus kääntyvät lopulta itseään vastaan.