Levyarvio: Entinen saarnaaja, norsunkouluttaja ja merimies ryhtyi lauluntekijäksi – Shannon Rowleyn kappaleet kelluvat vaistonvaraisesti

Shannon Rowley
The King Departs
Svart

Omintakeiselle lauluntekijälle ja runoilijalle Shannon Rowleylle annetaan taustatiedoksi erikoinen maailmankansalaisuus entisenä saarnaajana, norsunkouluttajana ja merimiehenä ennen päätymistä Tampereelle luovaan yhteistyöhön paikallisten ja etäsuomalaisten muusikoiden kanssa. Aprillipäivänä ilmestynyt The King Departs -debyytti on tämän yhteistyön kevätkukinto, jolla Rowleyn merkilliset musiikilliset visiot avautuvat Matti Salon tuottajan ja sovittajan valmiuksien tuella. Muiden muassa kitaristit Tommi Laine, Petri Peevo, basistit Jouko Hohko ja Ville Rauhala, jouhikoitsija Pekko Käppi sekä taustalaulajat Laura Moisio, Kielo Kärkkäinen ja Vera Veiskola saavat myös nimensä krediitteihin.

Vailla täsmennettyjä musiikillisia kytköksiä ja vaikutteita Shannon Rowleyn kappaleet on laskettu kellumaan vaistonvaraisen soitinnuksen ja soundien varaan. Osa kappaleista nousee esiin rosoisesta äänikymestä kiteytyäkseen hartaiksi hymneiksi tai hevimmäksi mutanttirockiksi. Your Light pelkistyy rahvaanomaiseksi yhteisrallatukseksi, ja sen perään hiljennytään kauniin pehmoiseen urkuslovariin. Levyn pisin raita, yli kymmenminuuttinen The Orlop kasvaa juhlallisesti vellovaksi progeoperetiksi. Laulusuorituksissa ylennytään myös a cappellan taitavasti jyvitettyyn äänikirjoon. Albumin alkuhämmennys lientyy sympaattisesti useammalla kuuntelulle.