Levyarvio: Erik Hall tulkitsee uudelleen minimalismin klassikkoteoksen – Music For 18 Musicians on kuin päiväkirja tai kartta

Erik Hall
Music For 18 Musicians
Western Vinyl

Steve Reichin Music For 18 Musicians on yksi minimalismin avainteoksia. Se perustuu yhdentoista soinnun kiertoon, jossa jokaisella soinnulla on oma aiheensa. Vuonna 1976 debytoinut teos oli yksi merkittävimpiä hetkiä minimalismin nousussa marginaalista merkittäväksi nykymusiikin genreksi.

Erik Hall soittaa tällä levyllä koko teoksen syntetisaattoreilla, kitaralla, urulla, pianolla, sähköpianolla, bassolla, rumpukoneella ja ihmisäänellä. Se on riski. Tämä voisi helposti taantua jipoksi.

Hallin luenta ei kuitenkaan tunnu siltä. Se kuulostaa kuin vaikuttimina olisivat rakkaus ja uteliaisuus. Hall rauhoittuu tai hiljenee tutkimaan Reichin teosta, kerros kerrokselta.

Muihin kuulemiini versioihin verrattuna Hallin sovitus on tummempi ja elektronisempi. Yleisvaikutelma on rytmisesti pehmeämpi – kuin äänten iskunopeus olisi hiukan hitaampi. Urut ja varsinkin Rhodes-sähköpiano tuovat soundiin säröä ja rosoa verrattuna perinteiseen lyömäsoittimia painottavaan kokoonpanoon. Hall on löytänyt oman kulmansa teoksen liikkeellepanevaan voimaan. Se on hieno saavutus ikonisen teoksen kohdalla.

Tätä on hauska kuunnella kuin päiväkirjaa – tai lukea kuin karttaa – mutta jokin viimeinen magia jää puuttumaan.