Levyarvio: Hot Heros käyttää jazzin vapautta rakentaa ja rikkoa – Uutta levyä ei kannata kuunnella ennakko-odotusten kautta

Hot Heros
Days After The Rodeo
Eclipse

Vanhassa räppiklassikossa sanottiin aivan oikein: kolme on maaginen numero.

Voimakolmikko Hot Heros havainnollistaa, kuinka antoisa lähtökohta telepaattiseksi hitsaantunut triokokoonpano on omapäisen jazzmusiikin luomiselle. Folkjazz From Finland kanavoi herkkyydellä ja armottomalla vimmalla pohjoisia luonnonhenkiä. Nyt vapaan jazzin runolliset raivopäät seikkailevat avaran läntisen taivaan alla.

Free jazz on terminä monille stigma, kehotus kiertää kaukaa. Hot Herosin musiikki on vahvasti kiinni freen perinteessä, mutta Sami Sippolan, Ville Rauhalan ja Janne Tuomen ilmoille loihtimaa musiikkia ei kannata vatuloida vakiintuneiden nimitarrojen, mielikuvien tai ennakko-odotusten kautta. Anna musiikin osua ja arvioi sitten tilanne. Hot Herosin soittajat luovat hämmästyttävän rikkaan maailman, usein yhden kappaleen aikana. Jäntevä perussvengi ei ole näille avantgarden tartuttamille kielletty keino, ei myöskään melodinen selkeys. Jämerästi artikuloiduista perusasetelmista kolmikko lähtee toistuvasti pelottomaan hyökkäykseen. Sippolan herkän roisi saksofoni vyöryttää, Tuomen mustan jazzin saturoima rytminen ajo on armotonta ja Rauhalan basson syvä sointi hivelee sielua.

Tätä on vapaan jazzin vapaus maukkaimmillaan: rakennetaan jotakin äärimmäisen kaunista ja samalla uskalletaan rikkoa omat rakennelmat törkeääkin törkeämmällä tuuttauksella. Koska aina voi rakentaa uutta.