Levyarvio: Joni Ekman & Koira ei menetä uskoaan rock’n’rolliin – Uudella levyllä poikkeuksellisen hieno lopetuskappale

Joni Ekman & Koira
Iso kolmonen
Fuck Records

Joni Ekman & Koiran Iso kolmonen on jo nimellään jatkoa bändin kakkosalbumille Uskon musiikkiin (2019). Jatko on luontevaa sikälikin, että Ekman ja ystävänsä eivät uskossaan todellakaan horju. Iso kolmonen on virkistävän ronskein ja lennokkain ottein kaahaavaa umpirockia.

Ensimmäiseksi todelliseksi bändilevyksi julistamallaan albumilla Joni Ekman & Koira jytäävät enemmän tai vähemmän tutusti. Tehosekoittimen veroisesti standardinen Helppoa rahaa tunnustaa rock & roll -unelman olevan useimmiten pelkkä illuusio ja biisin lopusta voi erottaa hauskan siteerauksen The Beatlesin Day Tripperin kitarakoukusta. Oopperan kummitus käynnistyy kuin prototyyppinen Status Quo -raita ja Mä tapan vilauttaa kovasti Summertime Bluesin kuuloista riffiä. Toistuvasti vastaan tuleva reipas kitarailoittelu saa Päässä heittää -biisillä suorastaan bluesahtavaa ilmettä.

Iso kolmonen -albumin biisit eivät ole erityisen vahvoja, mutta järisyttävä päätösraita Rakastin, menetin, unohdin tekee tässä suhteessa poikkeuksen. Bluesoundsin C.C. Lessin tapaan nakuttaen alkava kappale on uljaaseen kliimaksiin kasvava ja kaikin puolin vaikuttava laulu rakkauden loppumisesta. Käsillä on eittämättä yksi vuoden suurista rockbiiseistä.