Levyarvio: Joululauluja hapannaamoille – Los Lobos teki mahdottomasta mahdollista eli musiikki edellä kulkevan sesonkijulkaisun

Los Lobos
Llegó Navidad
Rhino

Kuulun niihin hapannaamoihin, joiden on vaikea ymmärtää joululevyjä missään muodossa. Hyvin moni pitkään uraan yltänyt artisti sellaisen jossain vaiheessa pullauttaa, eikä sille mitään mahda.

Onneksi on mahdollista tehdä sesonkijulkaisu, josta voi nauttia ihan musiikki edellä. Roots-instituutio Los Lobos on juuri oikea ryhmä rytmittämään perusmeiningistä poikkeavaa joulunviettoa. Itäisen Los Angelesin musiikkikulttuurinen tehosekoitin ammentaa Llegó Navidad -albumilla virtansa meksikolaisjuuristaan. Etupäässä espanjaksi laulettu kokonaisuus on räväkkä fiesta, jossa sekä tampataan räväkän polkan tahdissa että vapautetaan lantio cumbian vietäväksi. Akustisten kieli- ja lyömäsoitinten seassa rouheasti törähtelevä baritonisaksofoni ja salakavalasti mourahtavat sähkökitarat toimivat tyylikkäänä signeerauksena. On vain yksi Los Lobos.

Juuri bändin ominaissoundi ja rautainen rentous tekee tästä juhlahetkestä niin verevän musiikkinautinnon. Nimikkoraidan majesteetillinen svengi ja salsa-klassikko La Murgan maaginen imu saavat salaa toivomaan: mikseivät kaikki tee niitä hemmetin joululevyjä tällaisella pieteetillä ja näkemyksellä!

Jopa levyn päättävä über-korvamato ja ikiriesa Feliz Navidad tuntuu yllättävän kovalta vetäisyltä.