Levyarvio: Jyrki Nissisen taide on kieroa mutta uusi levy yllättää myös normaaliudellaan

Arvio julkaistu Soundissa 10/2018.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Jyrki Nissinen & Hot Visions
Paremmuusjärjestys
Salatut Elämät/Bemböle

Tukevasti valtavirran ulkopuolelle asettunut Jyrki Nissinen on piinannut sarjakuvien ja punkin ystävien mieliä kierolla taiteellaan kohta kahden vuosikymmenen ajan. Aiemmin Hot Visions on toiminut kanavana musiikilliselle haahuilulle, joka ei ole istunut Seksihullut- tai Jyrki Nissinen & Isotissinen -yhtyeiden esittämään nyrjähtäneeseen punkbluesiin. Näkemäni Hot Visionsin ekstaattinen livekeikka on liipannut liki muinaista Circleä ja jotain sellaista, mitä kuvittelen Captain Beefheartin ja Magic Bandin joskus esittäneen.

Paremmusjärjestyksessä ainekset ovat hajallaan, eikä kokonaisuus kohoa huuruisten keikkamuistojen tasolle. Lähiöbaarin sekopäinen asiakaspalaute Kritiikkiä Masalle ja Sirpa Järvenpään laulama Kusen ufon lattialle voisivat sisältyä Seksihullujen repertuaariin. Ne nousevat albumilta helposti esiin, mutta jättävät samalla ”tärkeämmät” kappaleet varjoonsa.

Instrumentaaliproget Yöllinen maantie ja Paremmuusjärjestys -theme äänittäjä-miksaaja Joonas Hietalan huilusooloilla maustettuna kuulostavat mainioilta mutta aika perinteisiltä kappaleilta. Tapiolan kirkko, Kokemuksen jälkeen ja hypnoottinen Rukoilija edustavat kiinnostavampaa äänimaisemaa.

Lisää luettavaa