Levyarvio: King Diamond muistelee Abigailia käppäisellä rekvisiitalla – Onneksi bändi on yhä kovassa vedossa

King Diamond
Songs For The Dead Live (dvd)
Metal Blade

King Diamondin julkaisutahti alkoi hiipua viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta miehen huippukausi Abigailista (1987) Conspiracyyn (1989) on vielä tuoreessa muistissa. King Diamond on tallentanut uudelle livelevynä sekä dvd:nä julkaistavalle konserttitallenteelleen Abigailin kokonaisuudessaan sekä muutaman valitun palan muilta – myös Mercyful Faten – levyiltä, ja hyvin näyttää porukka laulavan mukana.

Lavarakennelma muistuttaa teatterin lavasteita, joita myös teatterin tapaan muutetaan kesken konsertin. Mukana on pari näyttelijää terästämässä tarinoiden kulkua, mutta kieltämättä aina välillä hieman hymyilyttää, kun maestro löytää rekvisiitaksi ihan tavallisen vauvanuken esittämään Abigailia ja Melissaa.

Bändi on loistavassa vireessä. Erityisesti kitaristi Andy LaRoquen työskentelyä seuraa mielikseen. Myös rumpali Matt Thompson nousee mukavasti esille kokonaisuudesta.

Levylle on tallennettu keikka kesältä 2016 Belgian Graspop Metal Meetingistä sekä keikka Philadelphian The Fillmoresta marraskuulta 2015. Vaikka settilistat ovat identtiset, keikat on haluttu tallentaa niiden erilaisten tunnelmien takia.

Joku voisi katsoa, että 30 vuoden takaisella materiaalilla ratsastaminen on kyseenalaista, mutta jos orkesteri on edelleen niin kovassa vedossa kuin näillä jo muutaman vuoden takaisilla keikoilla, läsnäolo on tulevilla keikoilla vähintäänkin suositeltavaa.