Levyarvio: Kun isoisä teknon keksi – Svartin kaksi ansiokasta kokoelmaa avaavat suomalaisen konemusiikin historian

Eri esittäjiä
Satan In Love - Rare Finnish Synth-Pop & Disco 1979-1992
Svart

YHTEISARVIO:

Eri esittäjiä: Satan In Love – Rare Finnish Synth-Pop & Disco 1979-1992 ★★★★
Eri esittäjiä: Dance For Your Life – Rare Finnish Disco & Funk 1976-1986 ★★★★

Suomi on aina ollut maa, jossa edelläkävijöille on naureskeltu. Kaikki totutusta poikkeava on riski ja siksi siihen pitää suhtautua alentuvasti. Vasta kun uudet asiat on omaksuttu – useimmiten ulkomailta käsin – niistä voi varovaisesti tykätä.

Populaarimusiikissa tämä ilmiö on tuttu ja niinpä pioneerien varhaisimmat ja kiinnostavimmat työt ovat hautautuneet historiankirjojen uumeniin – kuriositeeteiksi, joita penkomalla vasta saa täyden käsityksen isosta kuvasta.

Moni näillä levyillä oleva kappale on tuttu musanuohoajille myös camp-arvoiltaan, mutta se ei ole näiden julkaisujen pointti.

Suomalaista musahistoriaa ansiokkaasti aiemminkin pöyhinyt Mikko Mattlar on koonnut kahdelle kokoelmalle täkäläisen discon ja konemusiikin varhaisvuodet. Moni näillä levyillä oleva kappale on tuttu musanuohoajille myös camp arvoiltaan, mutta se ei ole näiden julkaisujen pointti.

Satan In Lovella levittäytyy kiinnostava kavalkadi protoelektroa ja discokokeiluja, osa hyvinkin tunnettuja, kuten Leevi & The Leavingsin En tahdo sinua enää. Kiehtovimmillaan levy on päädyttyään 90-luvulle, jolloin konemusiikin kehityksessä oli jo alkanut seuraava vaihe. Klubibiittejä ei näillä lakeuksilla tosimielellä liiemmin tuolloin harrastettu.

Dance For Your Lifella ollaan päädytty eteenpäin rockperinnöstä ja lopustakin synkistelystä. 80-luvun otoksissa soi jo kansainvälinen jazz-, fuusio- ja funk-soundi. Tälle osalle on löydetty myös vetovoimaisia harvinaisuuksia aina demonauhoituksista asti.