Levyarvio: Kylän viimeinen strippari ja muita kantrivalsseja – Monitoimimies Terry Allenin americana on tarinoista tehty

Terry Allen & The Panhandle Mystery Band
Just Like Moby Dick
Paradise Of Bachelors

Merkillinen veikko tämä 76-vuotias laulaja-lauluntekijä, joka on opiskellut arkkitehdiksi, opettanutkin korkeakouluissa ja saavuttanut maailmanmainetta monipuolisena taiteilijana. Levyttävänä artistina Terry Allen on pitänyt jalkansa maassa, eli Teksasin Lubbockin outlaw-koulukunnan musiikissa, ja kertonut sointuihin punottuja tarinoita maakuntien menneistä ja olevista tapahtumista sekä kiehtovista historian hahmoista. Moby Dick ja Pirate Jenny ovat vertauskuvallisia viitteitä Melvillen ja Brechtin kirjallisiin hahmotuksiin, tavallaan myös kahlekuningas Houdini, mutta suurin osa Allenin americanasta on arkisempaa oman suvun ja elämänpiirin elämystä.

Albumin keskeinen teos on kolmiosainen American Childhood, joka käy läpi tietoisuuden ja levottomuuden heräämisen koulussa, sotimisen kauhut jossain kaukana sekä sätkynukkena elämisen petollisen kepeän gipsytanssin. Lähempää Allenin omaa perhe-elämää viistää Abandonitis, jossa hylkäämisen tuntoja käydään läpi omien poikien ja vaimon seurassa. Morbideimmat ovat tarinat seudun viimeisen stripparin kuolemasta sekä fantasia vampyyrien kaupungista.

Tumman vakuuttavaa lauluääntä kompensoivat Shannon McNallyn folk-sävytteiset lauluosuudet, etenkin melankolisissa kantrivalsseissa. Miehiset hengenheimolaiset David Alvin, Joe Ely ja Charlie Sexton kantavat luonnikkaasti kortensa kekoon.