Levyarvio: Leppoisan aikuismusan ystävät huomio – Jere Ijäksen uusi kokoonpano ei sorru virhearvioihin

Jere Ijäs ja Monacon Työväen Palloilijat
Liikkeellä ennen aamua
Texicalli

Olen onnistunut välttymään Jere Ijäksen musiikin kuuntelulta tähän asti, vaikka hänhän debytoi Jere & The Universe -yhtyeineen jo kaukana nollariluvulla. Nyt laulaja-lauluntekijä johtaa uutta, hupaisasti nimettyä trioa, kavereinaan aika tutut nimet Anssi Nykänen ja Tom Nyman.

Eipä siis ihme, että MTP:n folkrock soi niin luontevana kuin kenenkään ei tarvitsisi juuri ajatellakaan tekemisiään. Leppoisan, orgaanisen aikuismusan ystäviin tämän soundin luulisi kolahtavan ns. defaultina.

Entäs biisit sitten? Liikkeellä ennen aamua saa vahvan startin: Niin hiljaa kuin osataan on melkoinen helmi lauluksi, sekä realistinen että romanttinen pysäytyskuva bileiden jälkeisestä varhaisaamusta ja orastavasta ihmissuhteesta. Se on myös levyn paras kappale, mutta kyllä esimerkiksi hersyvä luonnekuva Pikkukylän Jetro ja päätöskappale Ikuinen tammi-helmimaalis ovat eittämättä kuuntelemisen arvoisia.

Huonoja eivät tietysti ole muutkaan. Ei tämä jengi varmastikaan ole virhearvioihin sortumassa. Jotenkin jäädään silti tasolle, jossa ykkösen nousukarsintoihin päästään ilman muuta, mutta liigapaikka saattaa jäädä haaveeksi, parista komeasta maalista huolimatta.