Levyarvio: Mahtipontista niin kuin pitääkin – Rhapsody Of Firen sinfoniametalli on voimaannuttavaa

Rhapsody Of Fire
The Eighth Mountain
AFM

Italialainen sinfonisen metallin mestari Rhapsody Of Fire on jatkanut kunniakkaasti yhtyeen perinteitä, vaikka bändin toinen perustajajäsen ja yhtyeen airueeksi kohonnut kitaristilegenda Luca Turilli jätti yhtyeen jo vuonna 2011.

Yhtyeellä oli aikoinaan sulattelemista säveltäjänsä lähdön johdosta, mutta bändi pääsi nopeasti takaisin satulaan ja yhtye pystyi pitämään kiinni ainakin kohtuullisen hyvin sävellystyön suuntaviivoista.

Rhapsody Of Fire kuulostaa tutulta itseltään, mutta ei sentään liian tutulta. Bändi ei myöskään anna Turillin kummitella taustapiruna, eikä oikeastaan ole koskaan antanut. Rhapsody Of Fire on niitä bändejä, jotka pystyvät putoamaan jaloilleen ja voivat ylpeänä esitellä työnsä hedelmiä.

The Eighth Mountain on juuri niin mahtipontista sinfoniametallia kuin sen pitääkin, ja sellaisena myös varsin voimaannuttavaa. Rhapsody Of Fire ei ole ehkä samalla tavalla kimurantti kuin uransa alkuvuosina, mutta jos sävellykset ovat kunnossa, kaikenlaiset kommervenkit eivät aina ole niin tarpeen.

Tietenkään ei voi olla kokonaan välttämättä ajatusta, josko bändi on sittenkin jäänyt tutkimaan liiaksi omaa mukavuusaluettaan, sillä tokihan kappaleissa olisi varaa ja mahdollisuuksia ponnekkaampiinkin tulkintoihin. Mutta olisiko se kuitenkaan välttämätöntä tilanteessa, jossa bändin välittämä tunnelataus on kuitenkin genrelle tyypillisesti väkevä, jos ei jopa vähän enemmänkin.