Levyarvio: Major Murphyssa ei ole mitään prosessoitua – Vilpittömän yhtyeen kakkoslevy haikailee menneille vuosikymmenille

Major Murphy
Access
Winspear

Major Murphy on pikkuhiljaa kasvanut kämppisten satunnaisesta jammailuprojektista täysipäiväiseksi bändiksi. Vaikka yhtyeen toiminta onkin joka sektorilla ammattimaistunut, löytyy siltä onneksi yhä alku-uraa leimannutta virkistävää sinisilmäisyyttä. Tämä vilpittömyyden tunne onkin yksi Major Murphyn musiikkia kannattelevista tukipilareista – tässä yhtälössä ei ole mitään prosessoitua, vaan kaikki elementit ovat vahvasti maanläheisiä.

Kakkospitkäsoitto Accessilla Major Murphy tarjoaa kattavan aikamatkan läpi menneiden vuosikymmenten. Toisaalta siitä löytyy 90-lukulaista alternative-ajan karheutta, toisaalta taas 70-luvun ylitsepursuavaa melodista pehmeyttä. Parhaiten tämä kontrasti tulee esiin levyn instrumentaatiossa: rummut ja basso pumppaavat taustalla puhdasta Kalifornian kultaa, kun taas kitara-osiot tuovat paikoitellen mieleen savuiset New Yorkin indie-klubit.

Accessin kappalemateriaali ei aivan kanna koko pitkäsoiton mittaa, mutta sekaan on mahtunut myös todellisia täysosumia. Esimerkiksi Unfazed voisi hyvinkin olla The Byrdsin tai ELO:n katalogin kadonnut helmi. Parempia verrokkeja lienevät kuitenkin Wilco, Teenage Fanclub tai jopa The Posies. Eli jos nämä nimet ovat soittolistoillasi arkipäivää, kannattaa Major Murphylle antaa mahdollisuus.