Levyarvio: Metelin uhka ilmassa – David Lynchin ja Angelo Badalamentin pöytälaatikkomateriaali julki

Thought Gang
Thought Gang
Sacred Bones

Elokuvaohjaaja David Lynchin kaikessa tekemisessä tuntuu olevan läsnä jonkinlainen repeämä ajassa ja sen herättämä matalavolttinen kauhu – se levoton tunne kun tiedät jonkin olevan vinossa muttet ole aivan varma mikä ja miten. Lynchin arki on ulkoisesti tavallisen näköistä, mutta alla väreilee nimetön uhka, joka ajoittain materialisoituu tavalla, joka saa miettimään kumpi versio todellisuudestamme on unta.

Thought Gang syntyi Lynchin ja hovisäveltäjänsä Angelo Badalamentin työkennellessä Twin Peaks: Fire Walk With Me -elokuvan parissa. Suurin osa tästä levystä on ollut arkistossa parikymmentä vuotta.

Yhtyeen debyytti toteuttaa lynchiläistä maailmankuvaa sekä lyyrisesti että soundillisesti. Sen voi kiteyttää fraasiin: mitä pahemmin rikki, sitä parempi. Pyrkiessään normaaliuteen Badalamenti ja Lynch muuttuvat hiukan tylsiksi. Selvin esimerkki on 90-lukulaiselta oletusarvobiittimehustelulta kuulostava One Dog Bark.

Logiikkaa ja järkeä väistelevä Logic And Common Sense, muriseva ja helisevä Woodcutters From Fiery Ships ja kaiken ajallisen ja tilallisen koheesionsa menettäneeltä sirkukselta kuulostava Jack Paints It Red taas pelaavat hienosti tekijöidensä vahvuuksilla surrealismilla ja anarkialla. Levy loistaa potkiessaan cool jazzia munille, sekoillessaan spoken wordin parissa ja hajotessaan meteliksi tai metelin aavistukseksi.