Levyarvio: Musiikkia talviuneen vaipumiseen – Adrianne Lenker arkinen sanoma välittyy lauluin ja instrumentaalein

Adrianne Lenker
Songs And Instrumentals
4AD

Villasukat, kuppi kuumaa, hyvä kirja ja Adrianne Lenker. Olemme valmiina talveen. Tällä kertaa Lenker on vieläpä julkaissut kaksi albumia yhdessä: nimiensä mukaisesti Songs sisältää lauluja ja Instrumentals instrumentaalimusiikkia.

Big Thief -yhtyeestä joillekin tuttu Lenker kertoo, että albumin kappaleet on nauhoitettu täysin analogisesti ilman digitekniikan hienouksia, mikä tuo musiikkiin autenttisen tunnelman. Tottahan se on. Akustisella kitaralla säestetyt laulut ovat rauhallisia ja rauhoittavia, ja sanoitukset ovat rehellisiä ja aidon arkisia. Kappaleessa Anything käydään marketissa ja vietetään joulua anoppilassa, lauluissa Zombie Girl ja Dragon Eyes ihan vain väristään pedissä ja toivotaan toisen läheisyyttä.

Toisaalta Songsin kappaleiden tempo, sävelkulku ja poljento ovat vähän liiankin samanlaisia. Väliin toivoisi jonkinlaista vaihtelua, reippautta tai voimaa, ettei kuunnellessa vallan vaivu talviuneen.

Pelkästä kitaransoitosta ja luonnonäänistä koostuva Instrumentals-puoli on itse asiassa vaikuttavampi, mutta yhdessä laulu- ja soitinlevyt muodostavat kelpo kokonaisuuden. Kauneutta karanteeniajan keskelle.