Arvio: Adrianne Lenkerin uutuudella tulevaisuus ei näytä niin kirkkaalta kuin levyn nimestä voisi kuvitella

Arvio julkaistu Soundissa 4/2024.
Kirjoittanut: Hannu Linkola.

Arvio

Adrianne Lenker
Bright Future
4AD

Big Thiefin viimeisin albumi (Dragon New Warm Mountain I Believe In You, 2022) taivutti Adrianne Lenkerin sävellykset kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Mammuttimaisen yhtyelevyn jälkeen Bright Future vetää henkeä. Kappaleet ovat luurankomaisia, sovitukset vihlovan pelkistettyjä, ja Philip Weinroben kanssa aseteltu tuotanto Lenkeriin itseensä kohdistettua.
Musiikki ei ole kuitenkaan yksinäistä. Pikemminkin Bright Future pysähtyy jaetun äärelle. Levyllä on vain pari puhdasta sooloesitystä. Muilla raidoilla Lenkerin tukena on kanssamuusikoita (muun muassa Josefin Runsteen, Mat Davidson, Nick Hakim), jotka rikastavat ilmaisunsa sisään uponnutta keulahahmoa kitaroin, koskettimin, jousin ja taustalauluin. Kappalekohtaisesti valikoitujen kokoonpanojen soitto etenee intuitiivisesti, tulkintaa tilanneherkästi myötäillen.
Levyn olemus kumpuaa menneestä. Musiikissa voihkivat folkin ja countryn aaveet, äänityksiin on tarttunut vanhan teknologian patinaa ja sanoituksissa risteilevät lahjomattomat muistot. Otsikon kirkas tulevaisuuskin tuntuu olevan jotakin, minkä ihmiskunta on kadottanut kauan sitten. Perspektiivi ei ole kuitenkaan lohduton. Pikemminkin laulut hakeutuvat kohti hyväksynnän jälkeistä seesteisyyttä; luottamusta siihen, että nykyhetki kantaa siinä missä edellisetkin.
Pitkien traditioiden ja ohi juoksevien äänien leikkauspisteestä löytyy yksinkertainen oivallus. Lenkerillä on nämä ystävät. Heillä on tämä musiikki. Samoin meillä. Se riittää. 

Lisää luettavaa