Levyarvio: Niin kiperää, että tanssiminen onnistuu vain shamanistisessa tilassa – Utopianisti kehitteli erilaisen tangolevyn

Utopianisti
Tango Solo
Pohjola Records

Normaalisti Markus Pajakkalan Utopianisti on seitsenhenkinen bändi, jonka missiona on yhdistää Frank Zappan ja Pekka Pohjolan visiot omanlaisekseen musiikiksi. Aika hyvin siinä on onnistuttukin. Korona kuitenkin teki sen, että myös soitonopetus-applikaatio Yousicanin parissa työskentelevä Pajakkala, parantumaton multi-instrumentalisti kun on, ryhtyi hommiin yksinään, rakentaen musiikin pala palalta. Soitinarsenaaliin kuuluvat perusfoniperheen lisäksi bassoklarinetti, hyvinkin bandoneonilta kuulostava melodika, xylofoni, perkussioita ja didgeridoo. Varsinaista rytmisektiota ei kuulla.

Äänikuva on varsin akustinen ja aiheena tosiaankin tango siinä argentiinalaisessa muodossaan, mitä nyt hetkittäin lipsutaan liki avantgardea. Kyllä Frank ja Pekkakin siellä kuuluvat vaihtelevalla pitoisuudella. La Desobedenciassa tuoksahtaa latinalaisen perkussiivisuuden afrikkalaisempi pää. Tietty machous nivoutuu alkuperäiseen tangokulttuuriin, mutta Markus kertoo oman versionsa olevan paremminkin ilkkumista ylenpalttiselle miehisyydelle. Konsepti ei tosin välttämättä kuulijalle välity, mutta ei se kuuntelua haittaa.

Kokonaisuuden voi joka tapauksessa sanoa hivuttautuvan mieluusti sinne kiperämmälle puolelle. Tempot ovat usein sellaisia, että niiden tanssiminen onnistuu korkeintaan shamanistisissa tiloissa.