Levyarvio: Omaehtoisen touhuamisen kiehtova ulottuvuus – Cucumber Farmerin surina ja säksätys hämmentää

Cucumber Farmer
Kaiken teoria
Tampere

Erikoisbändi Cucumber Farmer on tullut vuosituhannen alussa tuuttaamastaan psykegaragesta kauas, mutta samalla kuitenkaan ei. Aikaa on vain kulunut, edellislevy Beyondin ollessa jo yli vuosikymmenen ikäinen. Hämmennys on Kaiken teorian äärellä ilmeinen, joskin elähdyttävä tuntemus.

Vaikka levy kyllä soi ja siinä on sointia ja kappaleitakin, kansissa yhtyeen jäsenten yhteydessä ei nyt mainita soittimia. Liekö niitä käytettykään, yhtye kun keksi laitteen, joka määräsi tekemään tällaisen levyn. Surinan, ujelluksen, säksätyksen ja sykkeen muotoileman DIY-elektron päälle joku tai jotkut bändin jäsenet lausuvat – tai pikemminkin kuuluttavat – sähkölaitepainotteisia toteamuksia.

Lopputulema on hyvinkin kokeellinen, ja mieleen tulee kumma synteesi elektronisesti operoivista Keuhkoista ja Aavikosta. Musikaalisimmillaan yhtye lienee Tieto-raidalla, joka tuo mieleen jopa Massive Attackin ja jälleen coveroitu Interstellar Overdrivekin on kohtuullisen tunnistettava. Viisto ja omituinen albumi ei ole musiikillisesti kummoinenkaan, mutta sen omaehtoisessa touhuamisessa on jännittävän kiehtova ulottuvuus.