Levyarvio: Paluu Washingtonin metsiin – Wolves In The Throne Roomin labyrinttimainen black metal soi nyt majesteettisena

Wolves In The Throne Room
Primordial Arcana
Century Media

Washingtonin osavaltion Wolves In The Throne Room aloitti DIYhenkisesti äänittämällä ensimmäisiä demojaan hajonneessa metsämökissä vuonna 2003. Sen jälkeen bändi on noussut kriitikoiden ja USA:n black metal -fanien suosioon ja päässyt kiertämään maailmaa Dimmu Borgirin ja Amorphiksen kaltaisten bändien kanssa. Uudella levyllä ollaan siinä mielessä palattu DIY-juurille, että se on ensimmäinen bändin täysin omin voimin äänittämä ja tuottama levy. Ja taas ollaan palattu Washingtonin metsiin ja bändin omille Owl Lodge -studioille.

Alkuaikojen raakojen äänimaailmojen sijaan Primordial Arcanan tunnelmoiva bläkkis on kuitenkin majesteettista ja kaikin puolin suurta. Kaikujen ja syntikoiden kyllästämän valtavan soundin lisäksi sävellyksistäkin löytyy skaalaa. Kunnianhimoisia ja erittäin monitahoisia biisejä voisi verrata Emperorin klassikkolevyihin, vaikka Wolvesin yleisilme nojaakin selvästi enemmän post blackiin.

Bändi ei ole päästänyt itseään helpolla niin sävellystensä kuin labyrinttimaisten sovituksiensakaan puolesta, mutta Primordial Arcana on erittäin hallittu ja tyylikäs kokonaisuus. Levy ei ole bändin raskain eikä kokeilullisin, mutta saattaa olla sen tähän mennessä paras.