Levyarvio: Patti Smithin uusin yhteistyö on suunnattu henkisen polun kulkijoille – Soundwalk Collectiven kanssa tehty albumi suuntaa vuorelle

Soundwalk Collective & Patti Smith
Peradam
Bella Union

Patti Smithin vangitseva ja antaumuksellinen runonlausunta on vakiinnuttanut äänimaisemansa ja kaikupohjansa Soundwalk Collectiven koostamissa luonnonäänissä, soitinnuksissa ja rytmiikassa. Nicolle, Rimbaud’lle ja Artaud’lle tehtyjen tribuuttien kuulokuvat vaihtuvat Peradamilla selvästi oudommaksi jääneen Rene Daumalin teokseen Vuoren analogia (1940). Peradam on tämän ultimaattisen symbolivuoren kristallinen kiteytymä, jonka vain henkisen polun aidot kulkijat voivat nähdä. Himalajan pyhitetty vuori Nanda Devi (onnen jumalatar) saa inhimillisen hahmonsa Patti Smithissä.

Levytys on atmosfääriltään hyvin ilmava ja äänikollektiivi suo Smithille kaiken äänialan, jonka hän vain voi ottaa haltuunsa. Vuoristotuulien, tribaalisten perkussioiden ja pitkien eksoottisten sointuvirtojen pelkistys toimii jopa niin hyvin, että tietyt soitinefektit yllättävät latteudellaan. Esimerkiksi Anushka Shankarin sitarin helähdykset kuulostavat hippirokkarien pophöystöiltä tai äänikliseeltä länsimaisuuden mädättämissä korvissa. Charlotte Gainsbourgin ”epäeuklidinen” (ei-suoraviivainen) duetointi menee onnistuneesti syvemmälle lyriikkaan. Paneutuminen alkuperäistekstiin kohentaisi ja rikastaisi varmasti kuunteluelämystä, joka on nyt Patti Smithin puhuttelevan äänenkäytön varassa.