Levyarvio: Perusmukavaa pörinää ja hauskaa kitaravyörytystä – Black Mountainin sivuaskel jää puuhastelun asteelle

Arvio julkaistu Soundissa 5/2022.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

Pink Mountaintops
Peacock Pools
ATO

Musiikintekijöitä pännii se, kun heidän sivuprojektejaan ja terapiabändejään vertaillaan artistin pääorkesteriin ja musiikilliseen emoalukseen. Minkäs teet. Stephen McBean ei anna muita mahdollisuuksia. Kuuntelen Pink Mountaintopsin perusmukavaa ja samalla hyvin tavanomaista psykerokkausta ja takaraivossa soi Black Mountain. Raskaassa hypnoottisuudessaan oudon kiehtova yhtye on keskeinen nimi uuden vuosituhannen psykedeliakierrätyksessä ja tämä taas on tekijöilleen epäilemättä välttämätöntä mutta ulkoa päin tarkasteltuna aika triviaalin oloista musisointia.

Periaatteessa vastustan iänikuisen ”biisit puuttuu” -mantran hokemista, mutta Peacock Poolsin kohdalla hokema nousee mieleen. Hauskojen kitaravyörytysten, rullaavan grooven ja friikkien pörinöiden keskeltä on vaikea löytää yhtään mieleen jäävää sävellysideaa tai loistamaan jäävää teemaa. Pink Floydilta kuulostava balladi You Still Around nostattaa odotuksia, mutta ne nollataan turhanpäiväisellä kitarajynkytyksellä. Elektrokraut-henkinen Muscles muistuttaa McBeanin ”isomman bändin” vahvuuksista.

Black Mountainin linjakkuutta ja hypnoosikykyjä tässä tulee ikävä. Suuntaan jos toiseen rönsyilevä levy jää puuhastelun asteelle. Todettakoon, että erittäin hyvillä soundeilla harjoitetuksi puuhasteluksi.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa