Levyarvio: Pesäeroa emoyhtyeeseen ei juurikaan syntynyt – Kiinnostava soololevy vierailevilla laulajilla kylläkin

Mark Morton
Anesthetic
Spinefarm

Eritoten metalliyhtyeiden saralla aika ajoin bändin sävellysvastuullinen jäsen kokee tarpeelliseksi julkaista albumin omissa nimissään, lopullisen tuotteen kuitenkaan tekemättä selkeää pesäeroa emoyhtyeeseen. Näin on asian laita myös Lamb Of God -kitaristi Mark Mortonin soololevyllä.

Mortonin vuosien saatossa antamien haastatteluiden pohjalta oli tiedossa, että jokainen Lamb Of God -albumi on ollut omanlaisensa kollektiivinen kompromissi, ja itse kultakin on jäänyt sävellyksiä lopullisilta levyiltä. Ei siis tule yllätyksenä, että valtaosa Anestheticin materiaalista on reipastempoista groovaavaa metallia.

Huomioiden Mortonin sävellyskynän terävyyden, miehen musiikin ystävät tuskin panevat pahakseen saadessaan korvilleen uutta musiikkia. Kuitenkin merkittävin lisäarvo nousee vierailevista laulajista, joista moni on Mortonin veneessä perinteistä vieraammilla vesillä. Muun muassa Chester Bennington ja Jacoby Shaddix eivät ole miesmuistiin – jos koskaan – venytelleet äänijänteitään vastaavien riffimyllyjen keskellä.

Toki Morton käyttää tilaisuuden tehdä myös normista poikkeavaa, ja esimerkiksi Mark Lanegan tai Naeemah Maddox laulavat tyylilleen sopivilla kappaleilla, joita ei kuitenkaan ihan heti olisi uskonut Mark Mortonin julkaisevan.