Levyarvio: Plastikman pistää klassikkolevynsä uusiksi Chilly Gonzalesin kanssa – Pohjateoksen päälle soitettu piano tekee levystä itsenäisen teoksen

Arvio julkaistu Soundissa 5/2022.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Plastikman & Chilly Gonzales
Consumed In Key
Turbo Recordings

Vuonna 1998 Plastikman julkaisi levyn nimeltä Consumed. Levy on nykyään minimalistisen teknon merkkipaalu. Se oli uusia uria aukova ja kokeellinen levy, ja kuuntelukokemuksena äärimmäisen miellyttävä. Consumed, kuten esimerkiksi aikalaisensa Basic Channelin tuotannot, kuulostaa yhä tuoreelta.

Kyseessä on siis klassikko.

Consumed In Key perustuu naurettavan yksinkertaiseen ajatukseen: otetaan helvetin hyvä levy ja soitetaan sen päälle. Kuulostaa kamalalta, eikö vain? Idea vaatii toimiakseen paljon sekä alkuperäiseltä materiaalilta että etenkin siltä, joka sen päälle soittelee. Se, että kyseessä on klassikkolevy nostaa haastetta. Ja panoksia.

Tässä homma toimii. Tiheätunnelmainen pohjateos tarjoaa rutkasti tilaa, mutta myös vaatii paljon. Consumed In Key on Consumed, jonka päälle Chilly Gonzales soittaa pianoa ja onnistuu tekemään sen tavalla, joka tekee syntyneestä levystä oikeasti itsenäinen ja omilla ehdoillaan toimivan. Piano nojaa alkuteoksen tiheään atmosfääriin ja tuo siihen aivan uuden kauneuden tason sen omilla ehdoilla. On kuin Gonzalesin sormet löytäisivät harmonioita, jotka ovat olleet piilossa näissä kappaleissa 24 vuotta.

Lisää luettavaa