Levyarvio: Rönsyilevä, spontaani ja suorapuheinen – Iris Kukan levystä ei meinaa saada otetta

Iris Kukka
Tunnistamaton tapaus
Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö

Näyttelijä, laulaja-lauluntekijä Iris Nylund julkaisee ensimmäisen levynsä artistinimellä Iris Kukka. Tunnistamaton tapaus on syntynyt tiiviissä yhteistyössä tuottaja ja multi-instrumentalisti Roni Martinin kanssa.

Rönsyilevä kokonaisuus sisältää aineksia folkahtavasta indie rockista etnisiin tahteihin. Lyriikoilla on suuri merkitys. Runomuotoiset tekstit ovat paikoitellen naiiveja ja suorapuheisia. Herkän letkeästi jammaileva singlebiisi Tuomiopäivän pasuuna lataa heti alkuun: “Hei ystävä, synnyitkö kultalusikka perseessä?” Itsetutkiskelun, rakastamisen ja hulluuden teemat kulkevat mukana läpi levyn. Sousafonin käyttö on oivallinen ratkaisu, eivätkä puhaltimien ja jousienkaan sovitukset ole aivan niitä tyypillisimpiä.

Pitkähkö kokonaisuus sisältää puolisen tusinaa kelpoa poprallia. Loput kappaleista on lähinnä spontaania laulelua ja soittelua, josta ei saa oikein mitään otetta. Tuntuu kuin musiikki olisi liimattu hätäisesti tarinan kylkeen. Härskit jututkin alkavat kuulostaa lähinnä vaivaannuttavilta. Levyllä on silti hetkiä jolloin Iris erottuu tekstintekijänä edukseen. Balkanin rytmitkin sopivat kenties juuri nyt suomalaiseen syksyiseen mielentilaan.