Levyarvio: Särmikästä ja rotevaa, ronskia ja konstailematonta – Hot Wheelsin demot tuovat esiin uusia puolia Hurriganesista

Arvio julkaistu Soundissa 7/2021.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Hurriganes
Making Of... Hot Wheels
Talsti

Vaikka Hurriganesin Hot Wheels -demoille ei kritiikin täyttä tähtiloistoa soisikaan, Making Of on monella tapaa huikean mielenkiintoinen ja tärkeäkin julkaisu härmärockin ja sen keskeisen edustajan kehityksen ja musiikintyöstön metodista ja pelkistetyistä elementeistä. Albumin tekemisen aikoihin Jussi Itkonen filmasi yhtyeestä elokuvaa Kuumat kundit, joka täydensi visuaalisesti Ganesin urakointia uuden, tykkänään itse tehdyn materiaalin parissa. Albumilla haluttiin irrottautua Roadrunnerin jälkeen testatusta popsävytteisemmästä Crazy Days -matskusta ja -soundista, mikä harmi kyllä ei sujunut uusien biisien osalta kovinkaan skarpisti. Microvoxissa säädetyt garagesoundit tuntuivat mystisellä tavalla painottavan kappaleiden valjumpia puolia.

Demoilla musiikki on särmikkäämpää ja rennolla tavalla rotevampaa. Ile Kallion etualalle nousevat kitarariffit ja soolot ovat hämmästyttävän ronskit ja konstailemattomat, mutta silti terävästi rytmittävät ja käänteissään oivaltavat. Uusiksi vaikutteiksi mainitut Dr. Feelgood ja Eddie & The Hot Rods osoittavat hienosti mahtinsa ja rokkikliseistä jalostuu parhaimman pubrockin henkistä runnomista. Hey Bo Diddley -pastississa Kallio repäisee mutkikkaammatkin soolot vauhtiin. Oikeastaan vain silloinen singlevalinta Elephant’s Story ja Quo-komppia jauhava Tripper’s Story jäävät edelleen yksitotisiksi.

Lisää luettavaa