HURRIGANES: Long Play Collection

Arvio julkaistu Soundissa 11/2015.
Kirjoittanut: Arttu Seppänen.

Arvio

HURRIGANES
Long Play Collection
Love

Tuskin kenellekään tätä arviota lukevalle tarvitsee kertoa, mikä Hurriganes on. Remu Aaltosen johtama rockjyrä muutti vuonna 1973 debyyttilevyllään (ja etenkin keikoillaan) suomalaista musiikkiskeneä. Pian progressiivinen rock saikin väistyä suoraviivaisemman rock-ilmaisun tieltä, ja tunnelin toisessa päässä huhuili jo punk.

Musiikkinsa lisäksi Hurriganesilla on ollut myös toisella tapaa suuri vaikutus suomalaisen populaarimusiikin historiaan. Rock And Roll All Night Long (1973) ja Roadrunner (1974) olivat ensimmäiset Love Recordsin julkaisemat levyt, jotka myivät satojen tai korkeintaan parin tuhannen kappaleen sijaan kymmeniätuhansia. Hurriganes antoi ideologiselle levy-yhtiölle taloudellista pelivaraa julkaista marginaalisempaakin musiikkia.

Long Play Collection kattaa Hurriganesin viisi ensimmäistä levyä sekä uuden kokoelman, johon on koottu aikakauden keikkasuosikkeja ja b-puolia. Boksin mukana tulevaan vihkoon Esa Kuloniemi on toimittanut ansiokkaan ja hyvin seikkaperäisen tekstin, jossa hän tarpeellisesti avaa sitä yhteiskunnallista kontekstia, jossa bändi teki läpimurtonsa. Kuloniemi käy myös tunnollisesti jokaisen levyn läpi biisi biisiltä analysoiden.

Hurriganes antoi ideologiselle levy-yhtiölle taloudellista pelivaraa julkaista marginaalisempaakin musiikkia.

Alkuperäiset Hurriganesin vinyylit olivat jo aikoinaan “soittolevyjä” ja siitä johtuen todella hyväkuntoisia varhaisia Hurriganes-levyjä on vaikea löytää. Edelliset uusintapainoksetkin on jo myyty loppuun, joten boksin julkaisu on sinänsä perusteltua. Tuhdit 200-grammaiset vinyylit on prässätty käyttäen Pauli Saastamoisen vuoden 2011 laadukkaita remasterointeja. Saastamoisen tuoretta käsialaa on myös mukana tulevan uuden The Side Tracks -kokoelman masterointi. Boksin rumasta (toisaalta hurriganesmaisesta) kansitaiteesta huolimatta tuotanto on hoidettu tarkasti: gatefold-kannet on niissä missä kuuluukin, etiketit mukailevat Loven alkuperäisiä ja äänenlaatu on erittäin hyvä.

Hurriganesin musiikki ei enää vuoden 2015 ilmapiirissä ole tietenkään mullistavaa, mutta bändin primitiivisellä jytällä on ansaittu paikkansa keskeisenä vaikuttajana suomalaisen rockmusiikin historiassa.

Lisää luettavaa