Levyarvio: Seesteinen maisema, tasapainoinen kattaus – Jazzarit etsivät innostusta 60-luvun pop-laulelmasta

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara
Laulu keskeneräinen
Levypallo

Laulaja Aili Ikonen sekä saksofonisti Jukka Perkon ja kitaristien Teemu Viinikaisen ja Jarmo Saaren muodostama Jukka Perko Avara ovat uurastaneet pitkän päivätyön kotimaisen jazzin laitumilla, mutta yhdessä nelikko ei ole aiemmin hakeutunut studioon.

Ryhmä toteutti haaveensa albumilla Laulu keskeneräinen, joka noukkii innoituksensa 1960-lukulaisesta pop-laulelmaestetiikasta. Tunnettuja sävellyksiä ovat suomentaneet Hector, Timo Kiiskinen sekä Reino Bäckman.

Yhtyeen sointi tuntuu esimerkillisen kuulaalta. Jukka Perkon puhallinleikittelyt limittyvät hienovaraisella tavalla Teemu Viinikaisen ja Jarmo Saaren kitararytmeihin. Syvän kertovaa lyriikkaa antaumuksella tulkitseva Aili Ikonen näyttää, että hänen laaja-alainen äänensä istuu mutkattomasti seesteisiin maalailuihin.

Albumin kattaus rakennettiin tasapainoiseksi. Joni Mitchellin klassikko Both Sides Now (Molemmilta puolilta) tavoittaa hiljaisen hengityksen ytimen, kun taas alkuperäisellä kielellä esitetty Randy Newmanin I Think It’s Going To Rain Today virnistelee itsensä jazzin sykkeen syövereihin.