Levyarvio: Serpentwithfeetin Soililla soi maallistunut gospel – Lahjakas muusikko yhdistää rohkeasti r’n’b:n ja kokeellisen konemusiikin

Serpentwithfeet
Soil
Secretly Canadian

Serpentwithfeet-nimellä esiintyvä Josiah Wise julkaisi pari vuotta sitten upean ep:n nimeltä Blisters, jonka hän tuotti Haxan Cloakin kanssa. Uudella levyllä Wise tekee yhteistyötä neljän tuottajan kanssa: äänitaiteilija Katie Gately, muun muassa A$AP Rockyn kanssa työskennellyt Clams Casino, bostonilainen lupaus mmph ja Adelea tuottanut Paul Epworth.

Serpentwithfeet on yksi niitä artisteja, jotka luovat oman ilmastonsa. Hän ei kuulostaa oikein keneltäkään muulta. Wise on klassisen koulutuksen saanut kuoripoika, jonka tekemä musiikki on yhdistelmä gospelia, r’n’b:tä ja konemusiikin kokeellisempaa laitaa, jonka rakenteissa kuiskivat klassiset vaikutteet.

Hän on rohkea laulaja, joka antaa itsestään paljon, äänellään ja jumalaisella vibraatollaan kohti taivaita kurottaessaan.

Uusi levy on vähemmän aavemainen kuin edellinen, lihallisemmin läsnä. Tämä gospel on sekulaaria ja maailmallista. Tuottaja ja musiikkihistorioitsija Anthony Heilbut on kirjoittanut siitä miten gospel on lesbojen ja homojen bluesia, ja homofobisen kirkon sakraalimusiikkia ovat luoneet homot ja lesbot. Wisen osittain kirkosta ponnistava levy tuntuu kertovan meille, että koti ei ole helppo käsite ja juuret joskus vaikeita.