Levyarvio: Suomen ensimmäisestä powerpop-yhtyeestä olisi ollut enempäänkin – Nowadaysin albumi vie tärkeiden asioiden ääreen

Nowadays
Tytöt piirtää sydämiä seiniin
Hiljaiset levyt

Loose Prickin pistokkaana syntyneen Nowadaysin tuotanto käsitti ainoastaan neljä omaa kappaletta sekä liudan treenikämpällä nauhoitettuja covereita. Lyhyen uran niputtava kokoelma ei tunnu kuitenkaan rääppimiseltä. Suomen ensimmäiseksi powerpop-yhtyeeksi itseään mainostanut revohka jäi ehkä yhdeksi uuden aallon anekdooteista, mutta aineksia olisi ollut enempäänkin.

Virallisesti Nowadays julkaisi vain yhden singlen. Vuonna 1980 ilmestynyt Tytöt piirtää sydämiä seiniin oli muotopuhdas purkaus, josta esitellään nyt alkuperäinen versio. Demonauhan muiden raitojen kanssa se todistaa Nowadaysin sapluunan olleen alusta asti pitävä: rouheat perusasetukset luovat asianmukaisen kaikupohjan niin kaupunkiromantiikalle kuin nuoruuden levottomuudellekin.

Koosteen tauspuolelle on elvytetty 41 vuoden takaisten harjoitusten satoa. Tuhnuisilla tallenteilla Nowadays versioi The Jamin ja Londonin kaltaisia esikuvia mutkat sopivasti oikoen. Vaikka laatikon pohja paljastuu musiikin vielä soidessa, tuntuu esitysten dokumentaarisuus ohittamattomalta. Näin maailma siis suodattui vuoden 1980 Kouvolaan. Ja tällä tavoin se muovautui uusien maailmojen pohjiksi.

Olivatpa äänet kuinka sotkuisia hyvänsä, ne vievät tärkeiden asioiden äärelle.