Levyarvio: Sydän ja mieli auki esoterialle – Dust Mountainin progefolk aukeaa kunnolla vain asiaan vihkiytyneille

Dust Mountain
Hymns For Wilderness
Svart

Sisaruspari Henna Hietamäki, tuttu yhtyeestä Henna Emilia, ja Oranssin Pazuzun basisti Toni Hietamäki muodostavat Dust Mountain -yhtyeen ytimen. Esoteerisesti virittynyttä progefolkia esittävän kokoonpanon ensijulkaisu on mietitty kokonaisuus.

Dust Mountainin ilmaisu on ärsyttävyyteen asti johdonmukaista ja hiottua. On kunnioitettava suoritus luoda yhtenäinen kokonaisuus, jossa mikään uusi osa ei yllätä, vaan tuntuu loogiselta jatkeelta edelliselle idealle. Esimerkkinä levyn avausraita, kuin varkain hauras folksävelmään jännitteistä kehitellään intensiivinen psykedeliamyrsky. Upealta kuulostavalla levyllä kirkkaat akustiset soinnit ja painostava sähköisyys on saatettu linjakkaasti yhteen. Henna Hietamäen etäinen tyyli laulaa luo aavemaista tunnelmaa. Yhtye välittää muotopuhdasta lajityyppinsä henkeä musiikillaan. Kuitenkaan en saa kiinni siitä, mikä on se tunnetila, jonka Dust Mountain haluaa kuulijoilleen välittämään.

En osaa sanoa, mihin yhtye pyrkii kuulijaansa johdattamaan. En itse ole sitä paikkaa lukuisista kuunteluista huolimatta löytänyt, mutta tuo määränpää hohtanee ajatushorisontissa kirkkaana niille, joiden sydän ja mieli ovat auki tämänkaltaiselle ilmaisulle.