Levyarvio: Symbioosin ja hypnoosin tunnistamattomassa rajatilassa – Earthen Sea jalostaa äänikatkelmansa ihaniksi rytmihäiriöiksi

Earthen Sea
Ghost Poems
Kranky

Kranky-levy-yhtiön leima on takuu laadusta ja ekslusiivisesta mausta. Musiikin estetiikan tasolla se merkitsee selkeitä samankaltaisuuksia tekstuurissa ja soundissa eri artistien välillä. Mutta niin kauan kun taso pysyy näin korkeana, ei sillä ole merkitystä.

Earthen Sea on yhtä kuin Jacob Long ja hänen studionsa, joka toimii prosessissa kokonaisvaltaisena ”dub-instrumenttina”. Longin kolmas Earthen Sea -albumi Ghost Poems jalostaa hänen herkkää ja haurasta soundipalettiaan edelleen suhinan, perkussiivisten teknoelementtien ja mollipitoisten äänikatkelmien muodostamiksi ihaniksi rytmihäiriöksi.

Kappaleet kehittyvät maltillisesti Fender Rhodes -samplejen, ambient-tekstuurien ja konkreettisten äänien (veden valuminen, kolisevat esineet, kodin laitteisto) massasta, joka on suodatettu live-efektoinnin läpi intuitiivisen tunnelman saavuttamiseksi. Long käsittelee raaka-aineet symbioosin ja hypnoosin tunnistamattomaksi rajatilaksi. Melodian rippeet sirpaloituvat, hohtavat ja taittuvat kuin valo vedessä; pulssit tihentyvät ja haihtuvat, ikään kuin kartoittaen vedessä ajelehtivia hiekanjyviä. Kaikkialla on tunne eläviksi tehdystä aineesta – sekä kaipauksesta ja poissaolosta. On hämmästyttävää, kuinka näin abstrakti musiikki voi aiheuttaa näin voimakkaita tunteita.