Levyarvio: Takuuvarmasti aitoa ja luovaa – Pertti Kurikan Nimipäivistä tuttu Sami Helle sooloilee

Sam Heat
Blue Moments
Hikinauhat/Gafoni/Jukan Musiikki

Luovuus voidaan määritellä toiminnaksi, joka vaatii persoonallista ajattelua ja avoimuutta tehdä uudella tavalla. Musiikissa luovuus mitataan usein säveltämisen, sovittamisen tai improvisoinnin kautta, mutta usein tuloksista uupuu kuitenkin se tärkein eli aitous.

Pertti Kurikan Nimipäivistä tuttu basisti Sami Helle, nykyiseltä artistinimeltään Sam Heat, on liikkeellä suurin tuntein ja avoimin mielin. Blue Moments -levylle mies on luonut kaiken itse. Ainoaksi soittimeksi on valikoitunut piano. Turhista musiikillisista muotokielistä on irtauduttu ja koko levyn materiaali lähenteleekin totaalista tajunnanvirtaa. Melodiat ja harmoniat vaihtelevat popista ja bluesista impressionistisiin pianosäveliin. Tunnelma on ajoittain kuin Alice Cooperin huuruisimman ajan livenauhoituksissa. Englanninkielisissä lyriikoissa vilahtelevat niin mustamakkara, erilaiset chililajikkeet kuin viskikin. Kaiken lisäksi ironiset aiheet tulkitaan vakavalla laulunäytelmätyylillä.

Sam Heat taikoo levylleen moodeja, jotka ovat samaan aikaan sekä hämmentäviä että vaikuttavia. Musiikki ei ehkä miellytä tylsiin sääntöihin jämähtänyttä kuulijaa, mutta ainakin se on takuuvarmasti aitoa ja luovaa.