Levyarvio: Tanssilattialla tapahtuu! Ibibio Sound Machinen kone käy funkylla rytmillä

Ibibio Sound Machine
Doko Mien
Merge

Kahdeksan vuotta sitten Lontoossa perustettu Ibibio Sound Machine lyö pöytään kolmannen kokopitkän ja kyllä kolisee! Erityisesti tanssilattialla. Sopassa porisee funkia, elektroa ja afrobeatia eikä puhtaita pop-vaikutteitakaan hyljeksitä. Jälkimmäiset tiivistyvät Guess We Found A Wayssa, jonka melodisessa balladiotteessa ei ole paljoakaan Afrikkaa. Muu materiaali kulkee paljon kovemmalla vaihteella ja mikä parasta, erittäin verevästi ja funkysti.

Lopputulokselle hyvin olennainen elektro tulee peliin puhaltimistakin vastaavien Scott Baylissin ja Max Grunhardin sähäkästä syntikkapolitiikasta, mutta on hienoa, että viime kädessä rytmiikka hoidetaan käsityönä: vuorovaikutus leiskuu lyhentämättömänä. Perkussionisti Anselmo Netto on brasilialainen ja kitaristi Alfred Bannerman KonKoman ja Osibisan veteraani, joten synkopointi on taattu. Etulinjassa ja vokaaleissa loistaa visuaalisesti ja energisesti vastustamaton lontoonnigerialainen Eno Williams, joka laulaa sekä ibibioksi että englanniksi ja tanssii niin kuin vain afrikkalainen osaa.

Välillä ei olla kovin kaukana Labellen pop-funkista, toisinaan liipataan liki Wild Magnoliasin mardi gras -menoa afrobeatin pulpahdellessa pintaan siellä sun täällä. Ibibio Sound Machine tekisi pahaa jälkeä ensi kesän festareilla.