Levyarvio: Musiikkia jolla on syvät juuret – Ibibio Sound Machine ammentaa rytminsä poljennon ympäri maailmaa

Ibibio Sound Machine
Electricity
Merge

Lontoosta operoiva Ibibio Sound Machine sanoo missionsa olevan yhdistää afrobeatia ja elektroa sekä discoa tasaisessa suhteessa moderniksi meiningiksi, jolla on syvät juuret. Viimemainitut juontuvat sekä ibibioksi että englanniksi laulavan Eno Williamsin suvun kotiseudulta eteläisestä Nigeriasta.

Missio on hieno, mutta pikkuhiljaa elektron osuus on kasvanut ja on nyt neljännellä albumilla vahvimmillaan, kun tuottajaksi on ensi kertaa bändin ulkopuolelta kutsuttu 2000-luvun synttypopin isoihin nimiin lukeutuva Hot Chip.

Electricityllä bändin skaala yltää selvästi afrikkalaisesta polyrytmiikasta ylikansalliseen elektrodiscoon, josta Nigeria on häivytetty kuulumattomiin. Kevyesti poppaileva Almost Flying edustaa jälkimmäistä siinä missä levyn paras biisi, runsaiden perkussioiden, ärtsyn wah-wah-kitarariffin ja tribaalilaulun leimaama Oyoyo svengaa hoodoo-funkysti liipaten hyvin liki New Orleansin mustaa inkkariperinnettä. Bändin ääneen lausuttu pyrkimys toteutuu ehkä parhaiten Something We’ll Rememberissä, jossa Afrikka sykkii discossa väkevästi Jean-Michel Jarren ilmestyessä kuvaan flashbackeina. Aikaan osuva Protection From Evil on sitä tanakan synttyrytmin vetämää rave-jytkettä, missä Ibibio Sound Machine on kenties omimmillaan ja panee jengin takuuvarmasti tanssimaan.