Levyarvio: Teatterista roots-musiikin maailmaan – Katriina Honkanen vaihtoi juurevampaan tyyliin ja laulukielen englanniksi

Rolling Rust
Mind Your Head
Eclipse

Katriina Honkanen keskittyi teatteriuraansa edellisen, yhdeksännen albuminsa jälkeen. Mikkelin teatterin johtotehtävistä hän luopui kolmisen vuotta sitten ja nyt hän on saanut valmiiksi kymmenennen albuminsa. Rolling Rust -nimellä varustetussa triossa hän jatkaa yhteistyötä koko soolouran mitalta mukana olleiden muusikkokumppaniensa, aviomiehensä Ilkka Tenhusen sekä kitaristi Janne Louhivuoren kanssa. Louhivuori on ollut mukana myös sävellystyössä, mutta Honkanen vastaa englanninkielisiksi vaihtuneista sanoituksista. Suomenkielinen, folksävytteinen laulelmatuotanto on samalla vahvistanut juuriaan kantribluesin, kelttiläisrytmien ja täyteläisemmiksi jalostettujen kansanballadien sävyissä.

Honkasen lämpimälle äänelle sävyjen voimistuminen ja tietty parkkiintuneisuus on hyvin sopiva, miellyttävä ja luonnollinen muutos. Mind Your Head -albumin americana-juonteet rinnastuvat raikkaasti Aija Puurtisen kokoamiin suomensiirtolaisten Brooklynin satuihin ja eurooppalaisittain Kurt Weilin musiikkiteatterin rahvaanralleihin ja -valsseihin, mutta vahvin musiikillinen mahla tiukkuu bluesin ja Big Easy -jatsin akustisissa soinnutuksista. Etenkin nimikappale lunastaa paikkansa levytyksen avainraitana, mutta kuulaat kitaramelodiat hiipivät hedelmällisesti muihinkin soitinnuksiin ja sovituksiin. Laulumelodiat ovat hyvin taitavia ja vaivattomasti kulkevia slovareista menopaloihin.